TESLA BER äGARNA GODKäNNA ELON MUSKS JäTTELöN

Elbilstillverkaren Tesla ber ägarna att återigen godkänna det gigantiska ersättningspaket som storägaren och chefen Elon Musk fick 2018 på över 600 miljarder kronor.

En flytt från Delaware till Texas är bifogat till förslaget.

Styrelsens förslag kommer inför Teslas årsstämma den 13 juni. Det följer på att en domstol i Delaware – där Tesla har sin juridiska hemvist – underkänt ett tidigare klartecken från ägarna för ersättningspaketet.

Totalt fick Elon Musk 55,8 miljarder dollar (motsvarande över 610 miljarder kronor med dagens växelkurs) i ersättning för 2018. En aktieägare har stämt Tesla med motiveringen att beloppet var överdrivet stort och luddigt motiverat och fick i januari medhåll av domare Kathaleen McCormick i Delaware.

Robyn Denholm, ordförande i Teslas styrelse, är kritisk till domslutet. Han betonar att domarens beslut går på tvären med ett tidigare beslut att godkänna ersättningen till Musk fattat av Teslas ägare.

Enligt ett så kallat proxy-dokument där förslaget finns med föreslår styrelsen dessutom en flytt av Teslas juridiska hemvist till Texas i stället för Delaware.

Tesla-aktien har till följd av motvind på elbilsmarknaden hittills i år tappat en dryg tredjedel av sitt värde, men stiger drygt 1 procent i terminshandeln på Wall Street efter förslaget från Teslas styrelse.

2024-04-17T11:12:44Z dg43tfdfdgfd