ANALYS: PROGNOSMISS FRåN RIKSBANKEN ”OTROLIGT” STOR

Riksbankens prognosmiss för den svenska inflationen, en halv procentenhet, är ”otroligt mycket”, säger Placerapoddens analytiker Pekka Kääntä i poddens senaste avsnitt. Samtidigt säger Kääntä att han ”förlåter” Riksbanken eftersom det är ett svårt läge att göra prognoser i och att Riksbanken knappast är ensam om att landa fel. Vidare säger Kääntä att inflationsutfallet nu har gjort en räntesänkning i maj given.

Dagens industris Nils Åkesson är inne på samma linje. Han skriver i en analys att den inflationseffekt av en svagare krona som Riksbanken är rädd för har varit relativt begränsad om man tittar historiskt.

”Med Riksbankens valutavarning hyfsat desarmerad kvarstår väldigt få invändningar, ens från Riksbanken själv, mot att börja sänka styrräntan i maj”, konstaterar han.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Kass krona hotar inte räntesänkningen (Dagens Industri)

Podd: Centralbankerna och råvaror (www.placera.se)

Thedéen: Kronan skapar osäkerhet (8 april) (Dagens Nyheter)

Läs mer om Svenska inflationen på Omni

2024-04-16T14:34:50Z dg43tfdfdgfd